duminică, iulie 21, 2024

Declin neașteptat: Scăderea exporturilor Germaniei în octombrie depășește estimările

Într-o veste surprinzătoare, exporturile Germaniei au înregistrat o cădere semnificativă în octombrie, depășind estimările inițiale.

Exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), pe fondul reducerii cererii pentru bunurile din cea mai mare economie europeană, transmit DPA, Reuters şi site-ul sharecast.com, conform Agerpres.

Exporturile au scăzut cu 0,2% în octombrie, după un declin de 2,5% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 1,1%. Exporturile în statele membre UE au scăzut cu 2,7%, iar cele în ţările din afara UE au urcat cu 2,9%.

Importurile au scăzut în octombrie cu 1,2%, după un declin de 1,9% luna precedentă. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei s-a situat în octombrie la 17,8 miliarde de euro, de la 16,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 17 miliarde de euro.

În octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, exporturile şi importurile au scăzut cu 8,1% şi, respectiv, cu 16,3%.

În total, exporturile companiilor germane s-au situat la 126,4 miliarde de euro, în timp ce Germania a importat bunuri de 108,6 miliarde de euro.

Comerţul exterior al Germaniei simte de ceva timp efectele slăbiciunii economiei mondiale, care au redus cererea pentru bunuri „Made in Germania”. Exporturile în perioada ianuarie – octombrie 2023 au scăzut cu 0,8% faţă de perioada similară din 2022. Anul trecut, comerţul exterior al Germaniei a atins un nivel record, pe fondul inflaţiei ridicate şi al creşterii preţurilor.

Datele publicate luni indică „imaginea generală a cererii interne slabe. Este devreme pentru a discuta despre trimestrul patru, dar datele de luni sugerează că exporturile de bunuri nu au avut un start bun”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Link : https://www.stiripesurse.ro/exporturile-germaniei-au-scazut-in-octombrie-mai-mult-decat-se-estima_3161171.html

Sursa : stiripesurse

Sursa foto : curs de guvernare

Stiri de citit
Stiri asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.