În data de 20 septembrie 2024, prefectul Ioan Tibil, însoțit de Radu Iancu, directorul cancelariei, a participat în orașul Ivano-Frankivsk, Regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, la lucrările celui de-al II-lea Forum Internațional „Regiunea Ivano-Frankivsk – partener de încredere”, la invitația șefului Administrației de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk și a Uniunii Ucrainenilor din România.
Forumul a fost organizat de Administrația de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Ucraina. Scopul evenimentului din acest an a fost de a prezenta realizările cooperării internaționale și potențialul de export al regiunii în rândul reprezentanților corpului diplomatic, regiunilor partenere, organizațiilor internaționale și donatorilor, demonstrând regiunea Ivano-Frankivsk ca fiind deschisă și promițătoare pentru cooperare.
Alături de deputatul în Parlamentul României, Nicolae-Miroslav Petreţchi – președintele Uniunii Ucrainenilor din România, prefectul județului Satu Mare a avut o întrevedere cu șefa Administrației de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk, Svitlana Onyshchuk. Aceasta apreciat și a mulțumit pentru implicarea României și a Instituției Prefectului Județul Satu Mare pentru primirea refugiaților ucraineni începând cu primele zile ale războiului cu Rusia și gestionarea ajutorului umanitar pentru aceștia, până în ziua de astăzi.
De asemenea, au fost analizate principalele activități și beneficii care ar rezulta pentru parteneri privind implementarea celor două proiecte de cooperare transfrontalieră depuse în parteneriat cvadripartit de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare, Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Departamentul Serviciului de Urgență al Ucrainei în regiunea Ivano-Frankivsk, Departamentul Serviciului de Urgență al Ucrainei în regiunea Cernăuți în cadrul Programului Romania Ucraina 2021-2027.
Implementarea acestora ar reduce timpii de intervenție prin dotarea serviciilor de specialitate pentru situații de urgență cu tehnică de luptă modernă, oferind astfel o protecție mai bună populației din zonele de intervenție. De asemenea, prin campaniile de informare susținute din bugetul proiectelor, va crește gradul de conștientizare a populației privind factorii de risc zonali.
Șefa administrației regionale ucrainene a făcut un apel la oferirea de suport în special în domeniile sănătate (sprijin prin medici, în special medicina de urgență și psihiatrie, și psihologi pentru consiliere), educație (profesori români care să desfășoare activități de voluntariat în sprijinul școlilor din regiune) și economie (promovarea oportunităților de afaceri cu companii din Ucraina).
Sursa: Instituţia Prefectului Satu Mare
Sursa foto: Instituţia Prefectului Satu Mare